søndag den 22. januar 2012

Præsidentvalget

I dag stemte finnerne ved præsidentvalget – det gjorde jeg dog ikke, jeg brevstemte på min yndlingskandidat allerede i tirsdags. Der er mange finner, der først giver sin stemme på den rigtige valgdag, hvilken altid er en søndag. I år brevstemte cirka 33 procent af dem med ret til at stemme, og stemmeprocenten i hele valget var 72,8. For mig er det anden gang, at jeg må stemme i præsidentvalget. Siden 1994 har finnerne kunnet stemme direkte på præsidentkandidaten i præsidentvalget, og hver gang er resultatet blevet afgjort i den anden runde af valget. Hvis ingen af kandidaterne får over 50 procent af stemmerne, bliver der en anden runde mellem de to kandidater, der har fået flest stemmer.

I år har der været otte kandidater med i valgkampen. Præsidentkandidaterne har været med til en del forskellige begivenheder i de sidste måneder: De har rejst rundt i Finland for at fiske stemmer, deltaget i utallige tv-programmer og tilmed deltaget i en motionstest, som blev arrangeret af den finske avis Helsingin Sanomat. Én af de sjoveste udfodringer, man har sat for præsidentkandidaterne, er en test, hvor de blev vist 20 billeder af verdens ledende politikere og kendte finske personer. Præsidentkandidaterne skulle genkende personerne i billederne, og det viste sig at være overraskende svært for dem. Specielt Estlands statsminister Andrus Ansip, Kinas statsminister Wen Jiabao og Indiens statsminister Manmohan Singh var ukendte for de fleste kandidater. Inspireret af denne lille quiz viste Helsingin Sanomat billeder af de finske præsidentkandidater til Estlands statsminister. Ansip var dygtig til at genkende finske politikere.  

De to kandidater, der fik flest stemmer i præsidentvalget, var Sauli Niinistö (Samlingspartiet) og ­­Pekka Haavisto (De grønne). Sauli Niinistö var en klar forhåndsfavorit og han fik også flest stemmer i den første runde, 37  procent. Der var dog en meget hård kamp om anden plads mellem Haavisto og Paavo Väyrynen (Centerpartiet), men Haavisto blev anden med 18,8 procent af stemmerne. Allerede på onsdag begynder brevstemningen, og om to uger har vi en ny præsident. Den forandring, som i hvert fald sker i Finland, er, at efter 30 år bliver en socialdemokratisk præsident skiftet ud. Vores nuværende præsident, Tarja Halonen, er Finlands første kvindelige præsident, men vores næste præsident bliver altså en mand. Det bliver nogle spændende to uger i Finland.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar