onsdag den 21. marts 2012

Marco Polo

Et spørgsmål i Trivial Pursuit lyder: ”Hvem var den første europæer, der spiste is?”. Det rigtige svar er: Marco Polo. Derfor er is én af de første ting, jeg tænker på, når jeg hører navnet Marco Polo.
I sidste uge var jeg til åbningen af en Marco Polo udstilling i bymuseet i Esbo. Udstillingen er lidt særlig, fordi museet har fået lov til at låne forskellige genstande fra museerne i Venedig og Rom, og det er ikke tit, at genstandene bliver udlånt udenfor Italien. Den venetianske handelsmand, Marco Polo (ca. 1254-1324), rejste sammen med sin far og farbror til Kina i den senere halvdel af 1200-tallet. Rejsen tog 24 år. Efter rejsen blev Polo fængslet i forbindelse med krigen mellem Venedig og Genua, og da han sad i fængslet, fortalte han om sin rejse til cellekammeraten Rustichello, som skrev Polos oplevelser ned. Den første trykte version af rejsefortællingen, Il Millione, udkom dog først i 1470’erne på tysk.
Udstillingen var en fin oplevelse med mange fine, gamle ting, blandt andet et mongolsk telt – det var dog sikkert ikke særlig gammelt. Til åbningen af udstillingen blev publikummet underoldt af mongolsk strubesang, som faktisk lød mere skræmmende end underholdende. 
Ifølge nogle kilder kom Polo oprindeligt fra Kroatien, men i udstillingen bliver Polo præsenteret som venetianer. Udstillingen spekulerer dog på, om Marco Polo i virkeligheden har lavet den lange rejse, eller om det bare er løgn, at han besøgte Kina. Det, som vækker tvivl, er, at Polo ikke fortalte om Den Kinesiske Mur, eller om at man drikker te i Kina. Var det sandt eller ej, har Polos berætninger haft en stor indflydelse på datidens verden. Det påstås blandt andet, at Christoffer Columbus tog Polos bog med til Amerika i slutningen af 1400-tallet. Italienere vil dog ikke indrømme, at Polos rejser er noget, man bare har fundet på. På den anden side er Polos berætninger fyldt med nøjagtigheder, som stemmer overens med infromationer, som først senere er blevet tilgængelige.
Måske er det også løgn, at Marco Polo var den første europæer, der spiste is.
Spiste Polo is eller ej, har isen sikkert ikke været så lækker som denne vaffel fra SukkerStokken med guf og det hele!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar